Χριστουγεννιάτικο Γκάμμον με σάλτσα Ανανά
Συνταγή για 6-8 άτομαΑπό το: http://xs-recipes.com/
Υλικά
1 Γκάμμον (Gammon) καπνιστό, περίπου 2kg
1/2 χούφτα άσπαστο μαύρο πιπέρι
2 ξυλάκια κανέλλα
1/2 λίτρο χυμό πορτοκάλι
1/3 φλιτζανιού κρασί ξηρό, λευκό
1 μέτριο κρεμμύδι, ολόκληρο
5-6 κλωναράκια φρέσκο σέλινο
Γαρίφαλα, ολόκληρα
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας μέλι
Υλικά για τη σάλτσα Ανανά (γλυκόξινη)
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1.5 φλιτζάνια χυμό ανανά
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού corn flour
1 φλιτζάνι ανανά, σε κομματάκια
Προετοιμασία:
Βράστε το Gammon για μια περίπου ώρα σε νερό μαζί με το άσπαστο μαύρο πιπέρι, την κανέλλα, τον χυμό πορτοκάλι, το κρασί, το σέλινο και το κρεμμύδι.
Αφού κρυώσει αφαιρέστε το δίχτυ και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρέστε το δέρμα αφήνοντας όμως λίγο από το λίπος. Χαράξτε ελαφρά την επιφάνεια (το λίπος) σε τετράγωνα. Καρφώστε στις σχισμές γαρίφαλα σε διάφορα σημεία. Ανακατέψτε σε ένα μικρό μπολ την μουστάρδα και το μέλι και αλείψτε με αυτό το gammon. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (170οC) για 30 περίπου λεπτά. Κατά την διάρκεια του ψησίματος με ένα κουτάλι μαζεύετε τους χυμούς από τον πάτο του ταψιού και περιχύνετε με αυτό το κρέας για να μην στεγνώσει εξωτερικά.
Για τη σάλτσα Ανανά:
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάλτε τη ζάχαρη με το νερό σε μέτρια φωτιά και αφήστε το μίγμα να καραμελώσει. Προσθέστε το ξύδι, το χυμό ανανά, το χυμό πορτοκαλιού και αφήστε να βράσουν περίπου 10 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος δένετε τη σάλτσα με το corn flour διαλυμένο σε λίγο νερό. Στο τέλος προσθέτετε τα μικρά κομματάκια ανανά και αφήστε να βράσουν για 5 λεπτά.
Σερβίρετε το gammon ολόκληρο ή κομμένο σε φέτες, γαρνιρισμένο με τη σάλτσα ανανά.
Καλή Όρεξη!